Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności - Cele programu kształcenia

Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności S1 - Cele programu kształcenia

Wydział: Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Nazwa: Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Skrót nazwy: ZBiJŻ
Liczba semestrów: 7
Rok akademicki: 2014/2015
Obowiazuje od: 2014-02-28
Poziom: pierwszy
Forma: stacjonarne (S1)
Tytuł zawodowy absolwenta: inżynier
Profil: ogólnoakademicki
Punkty ECTS: 210
Obszary kształcenia: obszar nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych

Ogólne cele programu kształcenia

Celem ogólnym studiów jest przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji o najnowszych osiągnięciach z zakresu zarządzania bezpieczeństwem, jakością żywności, oraz analizy zagrożeń i ryzyka w żywności i ich wpływu na zdrowie publiczne, bazujących na zagadnieniach związanych ze znajomością różnych technologii przetwórstwa surowców spożywczych.

Szczegółowe cele kształcenia

  1. Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji zakresu analizy zagrożeń i ryzyka w żywności ze szczególnym uwzględnieniem czynników chemicznych, fizycznych, biologicznych, w tym mikrobiologicznych.
  2. Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie systemów i narzędzi wykorzystywanych do racjonalizowania działań w zakresie bezpieczeństwa żywności i ich związku ze zdrowiem publicznym.
  3. Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji z wybranych działów technologii żywności.
  4. Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących zarządzania dokumentacją i znormalizowanymi systemami zarządzania.
  5. Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji dotyczących wykorzystania praktycznego narzędzi badawczych, technik i testów diagnostycznych właściwych dla analizy żywności.
  6. Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie znajomości języka obcego na poziomie B2.
  7. Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie ochrony własności intelektualnej.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.

Polityka plików Cookie Czytaj więcej…

Zrozumiałem